Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Overwaarde hypotheek met levenslange hypotheekrente

Eenmaal met pensioen ziet het leven er anders uit. Werk maakt plaats voor vrije tijd en hobby’s. Niet iedereen heeft voldoende kapitaal opgebouwd om alle plannen uit te voeren. Het geld zit vaak vast in de stenen van een koopwoning. Gelukkig bieden verschillende geldverstrekkers de mogelijkheid om overwaarde te verzilveren. Sinds kort kan dit zelfs tegen een rente die levenslang vaststaat. Hoe werkt dat en wat is het voordeel voor jou als huiseigenaar?

Overwaarde op je woning komt doorgaans pas vrij als je jouw woning verkoopt. Met een opeet- of overwaardehypotheek maak je dit vermogen eerder vrij. Je zet de overwaarde in als onderpand (in de vorm van hypotheek), om dit vervolgens terug te lenen. Afhankelijk van de hypotheek krijg je het bedrag maandelijks of in één keer uitgekeerd. Om het risico te beperken kan je niet de hele overwaarde opnemen maar een percentage ervan. Lees hier meer details.

Hypotheekrente die levenslang vaststaat
Verschillende geldverstrekkers bieden de zogenaamde opeet- of overwaarde hypotheek aan. Doorgaans spreek je met de bank een rentevaste termijn af, bijvoorbeeld 20 jaar. Bankverzekeraar A.s.r. is de eerste die deze hypotheekvorm aanbiedt met een rente die levenslang vaststaat. Zo weet je zeker dat je, zolang je in de woning woont, dezelfde hypotheeklasten hebt. Hiermee verklein je het risico dat je op termijn nieuwe afspraken met de bank moet maken. Dit is alleen een risico als de rente stijgt. Daalt de rente op termijn juist, dan hoeft een vaststaande rente geen voordeel te zijn.

Maximale hypotheek: werkelijke maandlasten tellen
Bij het bepalen van de maximale hypotheek is het gebruikelijk om te kijken naar de annuïtaire maandlasten van de hypotheek. De hypotheek van A.s.r. is volledig aflossingsvrij, waardoor de lasten lager liggen dan bij een annuïtaire hypotheek. Bij het bepalen van de maximale hypotheek tellen niet de maandlasten van een annuïtaire hypotheek, maar de werkelijke nieuwe maandelijkse hypotheeklasten. 

Risico’s van een overwaardehypotheek
Een opeet- of overwaarde hypotheek is niet zonder risico’s. Je lost niet of nauwelijks af. Aan het einde van de looptijd moet de hypotheek toch afgelost worden. Als je woning in de loop van de tijd minder waard wordt, kan het zijn dat de overwaarde niet voldoende meer is voor de aflossing.

Bedenk voordat je een hypotheek met levenslange rente afsluit in hoeverre de woning levensbestendig is. Een woning waar je als 66-plusser nog prima mee uit de voeten kan, is niet altijd meer geschikt voor een 90-plusser. Als je dan toch moet verhuizen, heb je weinig aan een levenslange rente. 

Of een levenslange rente zinvol is hangt af van je situatie. De hypotheekrente is ook van belang. Biedt een andere aanbieder een lagere rente voor een 20-jarige periode? In dat geval kan dat alsnog de voorkeur krijgen. Benieuwd of een opeet-of overwaarde hypotheek wat voor jou is? Via onderstaand formulier neem je eenvoudig vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder op weg.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie