Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Aangepaste seniorenwoning: kies je een lening of hypotheek?

Telt Nederland te weinig seniorenwoningen? Volgens ouderenbond ANBO wel. En in de toekomst zeker, want uit hun onderzoek blijkt dat over vier jaar het aantal gemeenten met een tekort is opgelopen tot de helft. De VVD negeert ANBO's alarmbellen, omdat ouderen volgens hen prima in staat zijn hun woning zelf 'levensloopbestendig' te maken. Maar hoe doe je dat?

Een seniorenwoning is een huis dat is aangepast naar bestaande of toekomstige zorgbehoeften. Dus geen drempels en bij voorkeur helemaal gelijkvloers. Gemeenten hebben weinig zicht op het aantal seniorenwoningen in hun gemeenten. Met het oog op de vergrijzing is dat een slechte ontwikkeling, vindt ANBO. Zij pleiten voor de bouw van meer seniorenwoningen.

Maar je kunt natuurlijk ook je eigen woning aanpassen. Dat kan door bijvoorbeeld bad- en slaapkamer naar beneden te verplaatsen, een traplift te installeren of het sanitair voor mensen op leeftijd geschikt te maken. Daar zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden. Omdat de overheid langer thuis wonen speerpunt van haar beleid gemaakt heeft, zijn daar potjes voor beschikbaar.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) - gemeente bepaalt noodzaak

De eerste regeling waar je een beroep op kunt doen is de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning. De gemeente in je woonplaats heeft verplicht een loket waar je aanvragen kunt doen voor de woningaanpassingen waarvan je vindt dat je ze nodig hebt.

Eerder onderzoek van ANBO heeft overigens uitgewezen dat niet alle gemeenten daar even goed mee omgaan. Soms luidt het advies bijvoorbeeld simpelweg 'verhuizen'. Dat staat haaks op de voornemens om mensen langer zelf thuis te laten wonen.

Blijverslening - goedkope hypotheek voor ouderen

Nieuw is de blijverslening. Daarmee kun je tegen zeer gunstige voorwaarden geld lenen voor een aanpassing in je huis. De blijverslening is in feite een gewone hypotheek, met als bijzonderheid dat de gemeente de geldverstrekker is.

De blijverslening is op dit moment de hypotheek met de laagste rente. Voor leensommen tot 10.000 euro bedraagt die 1 procent. Tussen de 10.000 en 50.000 euro is de rente 2 procent. Je kunt de blijverslening ook krijgen zonder een huis als onderpand. Dan is het een consumptief krediet. De rente bedraagt in dat geval nog steeds slechts 3,1 procent.

Bij welke gemeenten krijg je een blijverslening?

Net als met de starterslening, kunnen gemeenten zelf bepalen of ze de blijverslening willen aanbieden. In tegenstelling tot de lening voor mensen die hun eerste huis kopen, zijn er nog niet veel gemeenten waar je terecht kunt voor de blijverslening. Slechts twee momenteel: het Gelderse Renkum en het Drentse Hoogeveen. De verwachting is dat binnenkort meer gemeenten de blijverslening gaan aanbieden.

Krediethypotheek - duurder dan blijverslening en variabele rente

Wil je je woning levensloopbestendig maken, maar kom je niet in aanmerking voor een van de genoemde regelingen? Dan zijn er ook andere mogelijkheden, zoals de krediethypotheek. Je huis is dan wel onderpand en de rente is variabel, maar het is een relatief goedkope optie om de waarde van je huis te verzilveren.

Er zijn nog andere manieren om het vermogen in stenen 'los te maken', maar de voorwaarden verschillen sterk van elkaar. Jouw persoonlijke situatie bepaalt uiteindelijk welke vorm het geschiktste is.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie