Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Huizenprijzen fors omhoog in vrijwel alle grote steden

In vrijwel elke grote gemeente zijn de prijzen van koopwoningen het afgelopen kwartaal flink gestegen. Haarlem, Eindhoven en Almere springen eruit, met prijsstijgingen van meer dan 15 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het CBS bracht de prijsveranderingen in kaart van de grootste steden, los van de G4. 

Gemeenten met de sterkste stijging
Vooral Haarlem spant de kroon onder de 21 grootste gemeenten (buiten de G4). In deze gemeente lag de gemiddelde huizenprijs maar liefst 16,4 procent hoger dan een jaar geleden. Andere steden met aanzienlijke prijsstijgingen zijn Eindhoven en Almere, waar de prijzen respectievelijk 15,5 procent en 14,2 procent stegen.
Aan de andere kant van het spectrum zien we Leeuwarden, waar de stijging het kleinst was. Hier stegen de huizenprijzen ‘slechts’ met 6,4 procent, gevolgd door Zwolle met een stijging van 8,5 procent en Ede met 9,3 procent. Deze relatief gematigde stijgingen in sommige steden tonen aan dat regionale verschillen groot kunnen zijn en dat de druk op de woningmarkt niet overal even zwaar is.

Van piek naar daling en weer terug
In de 21 grote gemeenten bereikten de prijzen van bestaande koopwoningen een piek in het tweede of derde kwartaal van 2022. Na deze piek volgde een periode van dalende prijzen, die duurde tot ongeveer halverwege 2023. Deze daling varieerde per stad, maar Haarlem, Arnhem en Groningen lieten de grootste prijsdalingen zien. In deze steden daalden de huizenprijzen respectievelijk met 7,3 procent, 6,8 procent en 6,2 procent ten opzichte van de piek in 2022.

Opmerkelijk genoeg was Enschede de uitzondering in deze trend. Hier bleven de prijzen tijdens deze periode doorstijgen, zij het in een gematigder tempo dan voorheen. Dit laat zien dat bepaalde stedelijke markten minder gevoelig kunnen zijn voor landelijke trends, afhankelijk van de vraag en andere lokale factoren.

Nieuwe piek sinds 2023
Sinds het tweede of derde kwartaal van 2023 zit de markt opnieuw in de lift en stijgen de huizenprijzen in alle 21 gemeenten buiten de G4 weer. Eindhoven heeft de sterkste heropleving laten zien, met prijzen die 14,3 procent hoger liggen dan bij de vorige piek in het derde kwartaal van 2022. Dit maakt Eindhoven de gemeente met de sterkste prijsstijging ten opzichte van eerdere records. In Zaanstad was de stijging juist het kleinst, met slechts 4,2 procent meer dan de vorige piek in het tweede kwartaal van 2022.

Deze nieuwe piek sinds 2023 kan worden verklaard door een aanhoudend tekort aan woningen in combinatie met een groeiende vraag. Daarnaast zijn de lonen gestegen en is de werkloosheid laag, wat het effect van de gestegen hypotheekrente verzacht.

Regionale verschillen
Hoewel alle 21 grootste gemeenten een prijsstijging zagen, variëren de percentages flink, wat wijst op uiteenlopende spanningen op de woningmarkt. Haarlem en Eindhoven trekken bijvoorbeeld veel nieuwe bewoners aan vanwege hun gunstige ligging en voorzieningen, wat de prijzen sterk opdrijft. Daarentegen zijn steden zoals Leeuwarden en Zwolle minder snelle groeiers. Dit verschil biedt kansen voor huizenkopers die bereid zijn buiten de drukke en dure regio's te zoeken, terwijl de druk in de populaire steden voorlopig lijkt aan te houden.

Ben je zelf op zoek naar een woning en wil je weten wat financieel haalbaar is? Laat het ons weten via het onderstaande formulier. We kijken graag met je mee.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie