Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Wat dekt een verzuimverzekering?

Zieke medewerkers zijn een risico voor je bedrijf. Het kost niet alleen geld door loondoorbetaling, maar kan ook voor extra werkdruk bij collega’s zorgen. Bovendien is je bedrijf mogelijk minder productief, wat omzet kan kosten. Een verzuimverzekering kan uitkomst bieden. In dit artikel duiken we dieper in de dekking van een verzuimverzekering en bespreken we de belangrijkste uitsluitingen.

Wat dekt een verzuimverzekering?
Een verzuimverzekering biedt dekking voor de kosten die voortkomen uit het verzuim van werknemers door ziekte. Dit omvat meestal de loondoorbetaling en kan aanvullende kosten dekken, zoals re-integratiebegeleiding. De dekking kan verschillen per verzekeraar en type polis, maar over het algemeen zijn de volgende kosten gedekt:

  • Loondoorbetaling bij ziekte
    In Nederland zijn werkgevers verplicht om zieke werknemers tot twee jaar door te betalen. Een verzuimverzekering neemt deze loondoorbetalingsplicht gedeeltelijk of volledig over, afhankelijk van de gekozen dekking.
  • Re-integratiekosten
    Veel verzekeringen vergoeden kosten voor re-integratieactiviteiten, zoals begeleiding door een bedrijfsarts of een re-integratiebureau. Dit helpt bij een zo snel en duurzaam mogelijke terugkeer naar de werkplek.
  • Arbodienstverlening
    Sommige verzuimverzekeringen bieden toegang tot arbodiensten of een netwerk van specialisten. Dit zorgt ervoor dat zieke werknemers professionele begeleiding krijgen, wat de kans op langdurig verzuim kan verminderen.

De mate van dekking varieert: er zijn bijvoorbeeld polissen die 70% van het loon vergoeden, terwijl andere polissen een hoger percentage vergoeden of een maximum aantal uitkeringsweken aanhouden. Neem vooraf dan ook goed de voorwaarden door

Welke uitsluitingen zijn er?
Net als bij andere verzekeringen, kent een verzuimverzekering standaard uitsluitingen. Verzuim door bewuste roekeloosheid of fraude wordt vaak uitgesloten van dekking. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer een werknemer zich onterecht ziek meldt. Daarnaast valt zwangerschapsverlof doorgaans buiten de dekking, aangezien dit wettelijk gezien verlof is en geen ziekteverzuim. Ook bestaat er vaak een uitsluiting voor bestaande ziekten op het moment van afsluiten van de verzekering. In sommige gevallen worden ook bepaalde medische aandoeningen, zoals psychische klachten of specifieke chronische ziekten, uitgesloten. De exacte regels kunnen per polis en verzekeraar verschillen.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een verzuimverzekering?
Los van de verzekeringsdekking is het goed om te kijken naar de wachttijd voordat de verzekering uitkeert. Sommige polissen hanteren een wachttijd van enkele weken na de ziekmelding, terwijl andere direct dekking bieden vanaf de eerste verzuimdag. Daarnaast kan de premie per verzekeraar verschillen, afhankelijk van het aantal medewerkers, de sector en het ziekteverzuimverleden van het bedrijf.

Verzekeringsduur en verlenging
De meeste verzuimverzekeringen worden afgesloten voor een periode van 1 tot 3 jaar en kunnen daarna worden verlengd. Bij verlenging houden verzekeraars vaak rekening met het verzuim in het verleden, wat invloed kan hebben op de premie. Sommige verzekeraars stellen als voorwaarde dat je bedrijf gebruik gaat maken van een specifieke arbodienst. Daarnaast is het voor bedrijven met specifieke risico’s mogelijk interessant om te kijken naar maatwerkmogelijkheden. Bij sommige verzekeraars kun je een verzuimverzekering op maat laten samenstellen, afhankelijk van de bedrijfsstructuur en eventuele specifieke risico’s.

Een goede verzuimverzekering biedt veel meer dan alleen dekking tegen loonkosten bij ziekteverzuim. Het biedt ook ondersteuning bij de juiste stappen die je als ondernemer moet nemen en kan helpen een gezonde werkplek te behouden en het ziekteverzuim te beperken. Neem contact met ons op als je hier meer over wilt weten.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie