Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Kopers laten dure nieuwbouwwoning links liggen

In het derde kwartaal van 2022 zijn er fors minder nieuwbouwwoningen verkocht dan een jaar eerder. Wel is de prijs van nieuwbouw op jaarbasis gestegen, met hogere bouwkosten als belangrijkste oorzaak. De relatief hoge prijs zorgt ervoor dat kopers in deze markt eerder kiezen voor een al bestaande woning. 

In het derde kwartaal van 2022 nam de verkoop van nieuwbouwwoningen ruim een derde (33,9%) af, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze trend sluit aan bij de cijfers die makelaarsvereniging NVM recent publiceerde.

Prijs nieuwbouwwoning toegenomen
De gemiddelde prijs van bestaande woningen daalde in 2022 op jaarbasis gemiddeld zes procent. Zo betaalde je eind 2022 gemiddeld € 407.000 voor een bestaande woning. Opvallend is dat de daling niet geldt voor nieuwbouwwoningen. Die zijn juist gemiddeld zes procent in waarde gestegen, naar € 498.000. In vergelijking met het derde kwartaal is de verkoopprijs wel iets afgenomen (1,4%).

Nieuwbouw duurder door gestegen bouwkosten
Bij bestaande bouw heb je niet te maken met de gestegen materiaal- en personeelskosten, het huis is immers al gebouwd. Voor nieuwbouw is dit anders. Afgelopen jaar zijn bouwmaterialen als hout en staal flink in prijs gestegen. Naast schaarste speelt ook de oorlog in Oekraïne een rol bij de productie en het transport. Daarnaast drijven procedures rondom het mogen bouwen - denk aan stikstof of andere bezwaren voor de bouw - de prijs op.

Duidelijk minder animo voor nieuwbouw
Dat er fors minder nieuwbouwwoningen zijn verkocht, komt niet door het geringe aanbod. Eind 2022 stond er 80% meer nieuwbouwwoningen te koop dan een jaar eerder. Er is vooral minder interesse. Een nadeel van nieuwbouw is dat je pas over twee à drie jaar in de woning kunt. Het is dan nog maar de vraag of je jouw huidige woning ook voor een goede prijs kunt verkopen. Kopers kiezen hierdoor eerder voor een bestaande en vaak beter betaalbare woning.

Voordelen nieuwbouwwoning
De prijzen van nieuwbouwwoningen volgt met vertraging de algemene trend. De kans is dan ook groot dat op termijn de prijs daalt, al is er ook een risico dat projectontwikkelaars minder risico nemen en de toch al beperkte nieuwbouw nog verder terugloopt. Dat je doorgaans meer betaalt voor een nieuwbouwwoning is niet verwonderlijk. Het heeft de nodige voordelen, met als belangrijkste:

  • Je kunt voor een deel zelf de woning indelen en inrichten
  • Over het algemeen energiezuiniger met een beter energielabel
  • Vooral de eerste jaren heb je weinig onderhoudskosten
  • Je betaalt geen overdrachtsbelasting maar omzetbelasting
  • Notaris- en kadasterkosten zijn inbegrepen bij de koopprijs

Ook in de huidige woningmarkt is het nog prima mogelijk om te verhuizen. Het is wel belangrijk dat je weet wat financieel haalbaar is in jouw situatie. Wij zoeken dit graag voor je uit. Neem hiervoor vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie