Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Verbouwers woning zorgen weer voor meeste hypotheekaanvragen

Het oversluiten van hypotheken zorgde in de eerste maanden van het jaar voor een record aan hypotheekaanvragen. Inmiddels zijn het verbouwers van woningen die de meeste hypotheekaanvragen doen. Deze wisseling is het gevolg van de sterk stijgende hypotheekrente in de afgelopen tijd. 

De totale hypotheekmarkt is na de piek in februari afgekoeld. Ging het in februari nog om 72.351 aanvragen, in mei waren het circa 42.000. Ook in vergelijking tot mei vorig jaar ligt het aantal aanvragen lager, zo blijkt uit cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk).

Stijgende hypotheekrente en oversluiten hypotheek
Het oversluiten van hypotheken nam sinds augustus vorig jaar sterk toe, gestimuleerd door de lage hypotheekrente. In vergelijking tot recordmaand februari nam het aantal oversluiters in mei met 69 procent af tot 6.300. Het aantal hypotheekaanvragen voor een verbouwing nam de eerste plek over, met 8.900 aanvragen. Naast oversluiters waren ook senioren minder actief op de hypotheekmarkt.

Kortere rentevaste periodes populairder
Verder valt op dat er vaker wordt gekozen voor een kortere rentevaste periode. Mei vorig jaar bedroeg de gemiddelde rentevaste periode 19,9 jaar, waarbij 57% van de leningdelen 20 jaar werd vastgezet. Nu is dit gedaald naar gemiddeld 17,2 jaar en wordt nog maar 39% van de leningdelen 20 jaar vastgezet. Met de keus voor een kortere rentevaste periode willen aanvragers de stijgende rente compenseren. De hypotheekrente is doorgaans lager naarmate de rentevaste periode korter is.

Gemiddelde hypotheeksom lager bij doorstromers
Het aangevraagde hypotheekbedrag is vooral bij oversluiters gedaald. De gemiddelde hypotheeksom van de oversluiter daalde 13% naar € 213.801,-. Bij gepensioneerden was de daling met 18 procent nog sterker. Mei vorig jaar ging het nog om € 172.000, waar dit afgelopen mei 140.000 was (-18%).

Wat betreft kopers van een woning is het hypotheekbedrag bij doorstromers gelijk gebleven of licht gedaald ten opzichte van vorig jaar. Opvallend is dat onder starters een stijging te zien was. Die groep vroeg in mei voor gemiddeld € 291.000,- een hypotheek aan. Een voorzichtige conclusie is dat doorstromers minder overbieden op een woning, wat meer ruimte oplevert voor starters.

Eerder concludeerden we al dat de variabele rente minder hard is gestegen dan de rentevaste periodes. Wil jij een woning kopen, je hypotheek oversluiten of verbouwen en kan je advies gebruiken over de juiste hypotheek en rentevaste termijn? We kijken graag met je mee naar de meest passende oplossing. Laat hiervoor vrijblijvend een reactie achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie