Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheek met NHG vooral afgesloten voor verduurzaming woning

De gestegen energieprijzen zijn voor veel woningeigenaren reden om hun woning te verduurzamen. Dit is terug te zien in de kwartaalcijfers van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Vooral de combinatie van verbouwen en verduurzamen was in trek bij afsluiters van een NHG-hypotheek.

 

In 2018 financierde nog maar 8% verduurzamende maatregelen mee in hun NHG-hypotheek. Vorig jaar was dit 21% en in het eerste kwartaal van 2022 lag het percentage op 30%. Vooral het percentage dat verduurzaming meeneemt in de financiering voor woningverbetering is gestegen, van 36,8% vorig naar 55,5% nu.

Minder hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie afgesloten
Het totale aantal afgesloten NHG-hypotheken is wel gedaald ten opzichte van vorig jaar. De krapte op de woningmarkt is de oorzaak van de daling. Er staan niet alleen minder woningen te koop, ze worden ook vaker boven de NHG-grens van 355.000 verkocht (of €376.300 bij verduurzaming). Boven die grens komt een woning niet in aanmerking voor NHG.

Vangnet NHG slechts twee keer nodig
Nationale Hypotheek Garantie kan je zien als een vangnet. Kan je jouw hypotheek niet meer betalen door bijvoorbeeld een scheiding, werkloosheid of na het overlijden van je partner? Onder voorwaarden krijg je financiële steun vanuit NHG. Dit geldt ook wanneer jouw woning verkocht moet worden en je kampt met een restschuld. Vereiste is wel dat je er alles aan gedaan hebt om de problemen te voorkomen.

In het eerste kwartaal van 2022 is er minder aanspraak gemaakt op het NHG-vangnet. Het ging slechts om twee gevallen. In het eerste kwartaal van 2021 waren het er nog om 17. Deze afname heeft te maken met het lage werkloosheidspercentage en de hoge huizenprijzen.

NHG richt zich op verbeteren energielabels
De gemiddelde huizenprijs is met €428.000 een stuk hoger dan de NHG-grens. Woningen die in aanmerking komen voor NHG hebben vaker een minder gunstig energielabel. Denk aan woningen die gebouwd zijn voor 1970. NHG kijkt daar de mogelijkheden om juist die woningeigenaren te helpen hun energielabel te verbeteren en daarmee het effect van de hoge energieprijzen te dempen.

Samen met de overheid wil NHG zich vooral richten op kleine VvE’s. Bijvoorbeeld door borg te staan voor kleine VvE die verduurzamingsmaatregelen willen nemen. Woningcomplexen met minder dan 8 appartementen hebben vaak moeite om verduurzaming te financieren. Hierdoor lopen een half miljoen woningeigenaren een verhoogd risico op energiearmoede en betalingsproblemen.

Ondanks de gestegen hypotheekrente van afgelopen maanden is deze historisch gezien nog steeds laag. In combinatie met de hoge energieprijzen is het nog steeds interessant om de woning te verduurzamen, aldus NHG. Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn voor het verbouwen en/of verduurzamen van je woning? Onze adviseurs zoeken dit graag voor je uit. Via onderstaand formulier neem je vrijblijvend contact op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie