Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Zonnepanelen op je bedrijfspand? Regel het goed

Heeft jouw bedrijf ook last van de gestegen energieprijzen? Mogelijk kan je met zonnepanelen op je bedrijfspand de pijn verzachten. Hoewel met zonnepanelen de kosten voor gas niet afnemen, bespaar je wel op elektriciteit. Klakkeloos zonnepanelen installeren kan echter niet zomaar. Let wel goed op de dakconstructie, brandveiligheid en de verzekering.

Zonnepanelen zijn een populaire duurzaamheidsmaatregel, zeker nu de energietarieven pieken. De terugverdientijd wordt korter naarmate de kostprijs van energie stijgt. Doorgaans verdien je binnen 10 jaar de investering van zonnepanelen terug. Daarnaast is het plaatsen van zonnepanelen gunstig voor het energielabel van je bedrijfspand. Vanaf 2023 moeten bedrijfspanden minimaal label C hebben. Meer hierover lees je hier.

Zonnepanelen investering voor lange termijn
Zonnepanelen zijn vooral een investering voor de lange termijn. Zo kosten 16 zonnepanelen met een vermogen van 320 watt rond de € 3.840. Volgens Sale Wiersma, expert bij adviesbureau duurzame energie Synnovem, is de terugverdientijd ongeveer 7 jaar als je uitgaat van kleinverbruik. Na die zeven jaar ga je dus verdienen aan de zonnepanelen. Gemiddeld gaan zonnepanelen ongeveer 25 tot 30 jaar mee.

Maak gebruik van subsidies
De kosten van de aanschaf en installatie van zonnepanelen kan je drukken met verschillende subsidiepotjes. In 2022 is er vanuit de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) 30 miljoen euro beschikbaar voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines. De subsidie bedraagt €125 per kilowatt gezamenlijk piekvermogen. Uiteraard gelden er wel voorwaarden.

In sommige gevallen kun je ook gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Je kunt daarmee tot 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Ook aan de EIA zijn voorwaarden verbonden. Verder kan je vaak de btw over de kosten van zonnepanelen terugvorderen.

Salderen: verdienen aan opgewekt stroom
Wanneer je met zonnepanelen meer energie opwekt dan je gebruikt, kun je de extra opgewekte stroom terugleveren aan het net. Dit kun je vervolgens wegstrepen tegen het verbruik op een ander moment. Hierdoor pakt je energierekening aan het einde van het jaar lager uit. Er komt mogelijk wel een einde aan deze regeling.

Zonnepanelen kunnen niet op elk dak
Voor je zonnepanelen aanschaft, is het goed om te bedenken hoeveel en waar je deze op je dak wilt plaatsen. Niet elke dakconstructie is sterk genoeg. Laat een expert hier onderzoek naar doen. Check meteen ook de staat van het dak. Eenmaal geplaatste zonnepanelen zijn vaak lastig weg te halen, zorg er dus voor dat je dak in de juiste staat is voordat je zonnepanelen plaatst.

Zonnepanelen zijn brandgevoelig. Moet je het dak opnieuw laten dekken, kies dan voor dakbedekking van PVC, EPDM of TPO. Hierdoor slaat een mogelijke brand minder snel over. Let ook op de brandbaarheid van dakisolatie. Zo is steenwol of PIR bijna onbrandbaar.

Verzekeren van zonnepanelen
Neem contact op met de verzekeraar van je gebouwenverzekering voordat je zonnepanelen laat installeren op een bedrijfspand. Grote kans dat je premie iets stijgt omdat de waarde van het pand ook toeneemt door de zonnepanelen. Daarnaast kunnen verzekeraars eisen stellen aan de installatie van de zonnepanelen. De focus ligt voornamelijk op de brandveiligheid. Vaak moeten de panelen geplaatst worden door een erkend installatiebedrijf en moeten ze met regelmaat gecontroleerd worden door een expert.

Aandachtspunten voor zonnepanelen op bedrijfspand
De voordelen van zonnepanelen zijn onbetwist. Let wel op de volgende aandachtspunten:

  • Check of er een omgevingsvergunning nodig is voor het plaatsen van zonnepanelen
  • Wanneer de zonnepanelen los op je dak liggen, zijn deze mogelijk niet verzekerd op de gebouwenverzekering.
  • Voorzie losliggende zonnepanelen van anti-diefstal bouten.
  • Informeer bij je energieleverancier of je de stroom die je zelf niet gebruikt terug kunt leveren aan het net.
  • Houd de zonnepanelen schoon voor het beste rendement.

Coöperatieve energieopwekking
Zie de installatie van zonnepanelen niet zitten op jouw bedrijfspand? Als alternatief kan je samen met andere bedrijven zonnepanelen kopen en plaatsen op een veld of dak in de buurt. Hier is een speciale subsidieregeling voor, de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking.

Zonnepanelen zijn een duurzame investering en dragen bij aan positiever energielabel. Zorg er wel voor dat je de verzekering tegen schade en brand goed geregeld is. Neem via het onderstaande formulier vrijblijvend contact op voor advies.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie