Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Premie zorgverzekering 2022 later bekend. DSW breekt met traditie

Al jaren kan je er de klok op gelijk zetten, zorgverzekeraar DSW maakt in de week na Prinsjesdag als eerst de premie zorgverzekering voor het volgende jaar bekend. Dit jaar hapert het uurwerk. Door de coronacrisis lukt het DSW niet. Naar eigen zeggen ‘door het ontbreken van essentiële informatie’. Wel probeert de zorgverzekeraar straks alsnog als eerste over de brug te komen met de zorgpremie voor 2022.  

Om de zorgpremie te kunnen berekenen is een goed beeld nodig van de zorgkosten. Vooral voor kosten die betrekking hebben op de coronapandemie is het plaatje nog niet helder. Zorgverzekeraars krijgen nagenoeg al deze kosten terug. Het probleem is alleen dat de crisis langer duurt dan voorzien. Voor het bepalen van de zorgverzekeringspremie moet eerst duidelijk worden wat de financiële schade in de afgelopen maanden was en hoe dit wordt verrekend.

Hogere premie zorgverzekering 2022
Eerder al waarschuwde DSW bestuurder Aad de Groot in de media voor een premiestijging wanneer de overheid coronasteun voor zorgverzekeraars beperkt. Naast onzekerheid hierover moeten ook stijgende personeelskosten in de zorg worden meegenomen in de premies. Overigens hebben zorgverzekeraars een spaarpot waarmee ze al te grote stijgingen kunnen tegengaan. Wel is het de vraag in hoeverre ze deze buffers daarvoor in willen zetten.

Wanneer zijn alle premies van de zorgverzekering 2022 bekend?
Uiterlijk 12 november moeten alle zorgverzekeraars de premies voor de zorgverzekering 2022 bekend gemaakt hebben. Vervolgens kan je tot eind van het jaar je huidige zorgverzekering opzeggen als je wilt switchen. De aanvraag van de nieuwe zorgverzekering moet uiterlijk op 31 januari gedaan zijn. De historie wijst uit dat veel zorgverzekeraars tot het laatste moment wachten met de bekendmaking. Dit geldt zeker voor de prijsvechters die concurrenten niet te vroeg inzicht willen geven in de tarieven.

Milde stijging zorgpremie volgens het kabinet
Volgens het demissionair kabinet stijgt de premie van de zorgverzekering mild volgend jaar. Op Prinsjesdag werd een gemiddelde premie voorzien van €125,75 per maand, wat een stijging zou betekenen van €31. De vraag is in hoeverre hierbij wel rekening is gehouden met de extra kosten rond alle coronazorg. Lees in dit eerdere artikel hoe de premie is opgebouwd en waarom deze voorspelling mogelijk te rooskleurig is.

Premie basiszorgverzekering
De meeste aandacht voor de premies gaat uit naar de basiszorgverzekering. Deze verzekering is in principe verplicht voor iedere Nederlander. Wat verzekeraars vergoeden vanuit het basispakket van de zorgverzekering bepaalt de overheid. Daarom is de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Onder meer spoedeisende hulp, veel medicijnen en zorg door de huisarts vallen onder het basispakket zorgverzekering. Daarnaast kan je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering, voor bijvoorbeeld tandzorg of fysiotherapie die niet onder de basiszorgverzekering valt.

In directievergaderingen van zorgverzekeraars zal in de komende weken druk overleg plaatsvinden over de premie van de zorgverzekering in 2022. Het is afwachten of een andere verzekeraar dit jaar DSW sneller af is. We houden de ontwikkelingen in de gaten en laten het weten als er nieuws is. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie