Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Wanneer heb je een inventaris en goederenverzekering nodig?

Met de spullen en goederen van je bedrijf kan van alles gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan diefstal van je computers of beschadiging aan machines of kantoormeubilair door een brand. Met de inventaris- en goederenverzekering zijn deze spullen gedekt bij brand, storm of inbraak. Maar let op, een inventarisverzekering dekt niet hetzelfde als een goederenverzekering. Ook relevant als je nu vooral thuiswerkt.

Verzekeraars maken onderscheid tussen inventaris en goederen. Inventaris is alles wat je gebruikt om je werk te kunnen doen. Denk aan computers, stoelen, bureaus of gereedschap. Met goederen wordt de handelsvoorraad bedoeld. Goederen bestemd om te verkopen. Vaak vallen grond- en hulpstoffen hier ook onder. 

Apart of in één polis te verzekeren
Sommige verzekeraars bieden de inventaris- en goederenverzekering als één product aan. Een bedrijf in de zakelijke dienstverlening heeft vaak minder aan een goederenverzekering dan bijvoorbeeld een retailer. Kijk bij het afsluiten van een verzekering goed hoe je de verzekering kunt indelen. Het kan in sommige bedrijfssituaties goedkoper zijn om alleen een inventarisverzekering af te sluiten. 

Nieuwwaarde, dagwaarde en vervangingswaarde
De inventarisverzekering lijkt veel op de particuliere inboedelverzekering. Belangrijk verschil is dat er bij een inventarisverzekering braakschade moet zijn om een schadevergoeding te krijgen bij diefstal. Verder werkt de verzekering bij het vergoeden van schades ook met een nieuwwaarde en dagwaarde. Wanneer het gestolen of beschadigde goed niet ouder is dan een bepaald percentage van zijn verwachte levensduur, krijg je de nieuwwaarde vergoed. Is het product ouder? Dan geldt een vergoeding van de dagwaarde. 

Een goederenverzekering werkt anders. Je krijgt de vervangingswaarde vergoed. Dat is het bedrag wat je nodig hebt om de voorraad te vervangen. Je krijgt dus niet de verkoopprijs vergoed. 

Wat dekt de inventaris- en goederenverzekering niet? 
Wanneer door brand of diefstal je voorraad onverkoopbaar wordt, komt mogelijk de bedrijfsvoering tijdelijk stil te liggen. Zeker na een brand of ander groot incident geldt het risico om lang zonder omzet te zitten, terwijl de kosten doorlopen. Een inventaris- of goederen verzekering vergoedt deze kosten niet. Deze schade kun je dekken met een bedrijfsschadeverzekering. Dit zijn enkele andere uitsluitingen: schade door opzet, illegale activiteiten, slecht onderhoud en natuurrampen. Vaak is waterschade ook beperkt gedekt. 

Hoe verzeker je een kantoor aan huis? 
Tijdens de Covid crisis was thuiswerken eerder norm dan uitzondering. Naar verwachting heeft dit in de toekomst een blijvend effect. Bij een kantoor of andere werkruimte aan huis kun je er niet automatisch vanuit gaan dat je zakelijke spullen gedekt zijn vanuit je inboedelverzekering. Zakelijke spullen zijn vaak tot een bepaald bedrag gedekt. Daarnaast geldt veelal dat je zakelijke en privé spullen zoveel mogelijk moet scheiden. Ga bij je inboedelverzekeraar na in hoeverre je zakelijke spullen gedekt zijn en wat mogelijke beperkingen zijn.

Of je naast een inventarisverzekering ook een goederenverzekering nodig hebt, is afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt en het risico dat je kunt en wilt lopen. Benieuwd welk soort verzekering past bij jouw bedrijf? Onze adviseurs helpen je graag bij het inventariseren van een passende inventaris- en goederenverzekering. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie