Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheek oversluiten en belastingaangifte: vergeet deze aftrekposten niet

Hoor jij bij het merendeel die zijn belastingaangifte net op tijd indient? Neem deze aftrekposten mee als je vorig jaar hebt gekozen voor het hypotheek oversluiten. Je mag de gemaakte kosten opvoeren als aftrekpost. Er wordt onderscheid gemaakt in kosten die worden aangemerkt in box 1 en in box 3. We lichten toe hoe dat precies werkt.

Bij het oversluiten van je hypotheek maak je verschillende kosten. Denk aan kosten voor het opnieuw laten taxeren van je woning, hypotheekadvies en het werk van de notaris. Je mag dit soort kosten opvoeren als aftrekpost. Je vult ze in bij de vragen ‘Hypotheek en andere schulden’ onder het kopje ‘Financieringskosten’. Dit zijn de aftrekbare kosten bij het oversluiten van je hypotheek: 

 • Taxatiekosten die noodzakelijk waren voor het krijgen van de hypotheek
 • Notariskosten voor de hypotheek inclusief BTW
 • Bemiddelingskosten voor het inwinnen van advies over hypotheek of lening
 • Kosten voor NHG (bouwkundige keuring valt hier ook onder)
 • Royementskosten, de kosten die je maakt voor het wijzigen van de hypotheek in het Kadaster. Deze kosten vul je in bij ‘Andere kosten’.
 • Boeterente. Deze vul je in onder het kopje ‘Betaalde rente’.


Wat zijn de gevolgen bij het meefinancieren van deze kosten? 
Heb je deze kosten meegefinancierd in je hypotheek? Kijk dan goed of er een deel van de schuld in box 3 valt. Een voorbeeld: door het oversluiten van de hypotheek inclusief het meefinancieren van de kosten valt 90% van de nieuwe hypotheek in box 1 en 10% in box 3. De kosten zijn voor dezelfde verhouding (dus 90%) aftrekbaar bij de aangifte. 

Welke gegevens heb je nodig bij de belastingaangifte?
De belastingaangifte is vaak zo gedaan als je de juiste gegevens bij de hand hebt. Wat betreft je hypotheek kan je alvast de onderstaande documenten verzamelen. Vergeet niet dat je alle bedragen moet afronden op hele euro’s.  De afronding mag in je eigen voordeel, naar boven in het geval van kosten die je mag opvoeren bij de belastingaangifte.

 • Jaaroverzicht van je hypotheek
  Hierop staat hoeveel rente je hebt betaald in 2020
 • Nota van de notaris
  Hierop staat de hoogte van de boeterente, notariskosten en royementskosten
 • Factuur aanvraag Nationale Hypotheek Garantie
  Heb je voor de aanvraag van NHG een bouwkundige keuring moeten doen? Pak dan ook die factuur erbij.
 • Factuur taxatie woning


Het opvoeren van de eenmalige kosten voor het oversluiten van je hypotheek is een mooie meevaller. Kijk goed of je deze kosten al hebt meegefinancierd in je hypotheek, dit is van invloed op de verdeling van de kosten over de verschillende boxen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie