Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hogere studieleningen hebben gevolgen voor hypotheek

Hoe jonger de generatie studenten des te hoger de studielening, maar ook de bijverdiensten. Dit blijkt uit een analyse van het CBS. Bijna 7 op de 10 voltijdstudenten in het hoger onderwijs had een studielening in 2019. Gemiddeld ligt het leenbedrag op €700 per maand. Die extra financiële ruimte tijdens je studie is handig. Houd wel in de gaten dat het gevolgen kan hebben als je later een hypotheek wilt afsluiten.

In 2015 werd het leenstelsel ingevoerd. Nieuwe studenten kregen geen basisbeurs meer, maar konden alleen nog maar lenen om hun studie te bekostigen. Dit heeft een grote impact op de hoogte van de studielening. 

Jongere generaties lenen vaker en meer
Uit de analyse blijkt dan jongere generaties studenten vaker en meer lenen. Van de studenten die in 1992-1993 geboren zijn, had twintig procent een lening. Bij de studenten die geboren zijn in 1998-1999 is dit zestig procent. Deze lening ligt gemiddeld ook nog eens €210 hoger.

Studenten zijn meer gaan verdienen
Het aantal studenten dat werkt is niet veranderd. Jongere generaties zijn echter wel meer gaan verdienen (16 procent meer). Dit komt onder andere omdat studenten meer uren werken. Daarnaast is het minimumjeugdloon omhoog gegaan. Volwassen studenten (21 jaar) zijn sinds 2017 juist minder gaan verdienen. Dit heeft te maken met de stapsgewijze verlaging van het minimumloon. Door de coronacrisis staan veel bijbanen van studenten onder druk. Ruim de helft van de studenten werkt in een getroffen sector. Mogelijk zorgt dit ervoor dat studenten meer moeten lenen. 

Studieschuld invloed op je maximale hypotheek
Net zoals andere schulden, heeft ook een studieschuld invloed op je maximale hypotheek. Je hebt immers een extra betaalverplichting. Hoewel banken voor een studieschuld een mildere weging gebruiken dan bij andere schulden, kan de maximaal mogelijke hypotheek fors lager uitvallen. Bij een studieschuld van €20.000 kan je al snel €25.000 minder lenen. In dit artikel lees je meer over hoe een studieschuld invloed heeft op je maximale hypotheek. 

Zeker als starter kan het kopen van een woning uitdagend zijn. Een flinke studieschuld maakt het niet makkelijker. Ga bewust om met wat je leent om later geen problemen te krijgen met je huisvesting. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie