Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Alles over de zorgverzekering en kinderen

Heb je onlangs een kindje gekregen? Dan is je zorgverzekering misschien niet de hoogste prioriteit. Toch is het handig om je even te verdiepen in het onderwerp kind en zorgverzekering. Zo dien je de geboorte binnen vier maanden aan te geven bij je verzekeraar en gelden aparte regels voor kinderen onder de 18. We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Hoe werkt het aanmelden bij de zorgverzekering?

Een zorgverzekering is verplicht voor iedere Nederlander. Dit geldt ook voor kinderen. De geboorte van een kleine dien je binnen vier maanden door te geven bij de zorgverzekeraar. Kinderen blijven standaard tot hun 18e meeverzekerd met hun ouders.

Als ouders mag je zelf beslissen op wiens zorgverzekering de kinderen worden bijgeschreven. Deze bijschrijving geldt voor zowel de basiszorgverzekering als de eventuele aanvullende zorgverzekeringen.

Wat kost de zorgverzekering voor kinderen ?

De basiszorgverzekering voor kinderen wordt door de overheid bekostigd en kost je als ouder niets. Doorgaans geldt ook voor de aanvullende zorgverzekering de mogelijkheid om kinderen kosteloos bij te schrijven. Wanneer jij en je partner afwijkende zorgpakketten hebben, is het verstandig om de polis met de meest uitgebreide vergoedingen te kiezen.

Geldt er een eigen risico?

In 2018 bedraagt het eigen risico € 385. Dit betaal je zelf voor zorg voordat er sprake is van vergoedingen door de zorgverzekering. Wanneer je kinderen zorg nodig hebben, heeft dat geen gevolgen voor jouw eigen risico. De kinderen hebben zelf nog geen zorgverzekering en krijgen dus ook geen rekening gepresenteerd.

Geldt er een eigen bijdrage?

Naast het eigen risico hebben we ook nog de eigen bijdrage. Dit is het deel van de zorgkosten die je sowieso moet betalen voor sommige behandelingen of medicijnen. Ook voor kinderen is deze verplichte bijdrage van kracht. Overigens kan er vanuit de aanvullende zorgverzekering een compensatie gelden als de zorg deels zelf is betaald.

Hoe zit het met tandartskosten?

Reguliere tandzorg valt voor kinderen onder basiszorgverzekering. Hiervoor worden dan ook geen kosten gerekend, los van een eventuele eigen bijdrage. Orthodontie is geen onderdeel van de basiszorgverzekering. Voor zaken als een beugel dien je voor jouw kind een aanvullende verzekering af te sluiten met een passende dekking.

Wat als mijn kind 18 wordt?

Kleintjes worden groot. In de maand die volgt op de 18e verjaardag zijn kinderen verplicht om premie te gaan betalen. Stel je kind is op 18 juni jarig, dan start dus op 1 juli de betalingsverplichting. Hij of zij kan zelf een zorgverzekering afsluiten of de bijschrijving op de polis van één van de ouders aanhouden. Vanaf dat moment geldt ook het ook het eigen risico en natuurlijk het recht op zorgtoeslag.

Gelukkig zijn de meeste kinderen, los van een verkoudheid en de bekende kinderziektes, minder mankerend dan mensen op leeftijd. Toch kan het geen kwaad om bij de keuze voor een zorgverzekering ook de gevolgen voor de kinderen in beeld te hebben. Zo weet je waar je aan toe bent als er wel zorg nodig is.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie