Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Update huizenmarkt: prijs stijgt €8.000 in één jaar

Het is nu al een mooi jaar op de huizenmarkt. Een eigen huis kopen is populair. Op de Nederlandse huizenmarkt zijn nu al meer dan 125.000 huizen verkocht. In 2009, 2010, 2011, 2012 en 2013 werd dat aantal huizen in een heel jaar nooit gehaald. En er moet zelfs nog een kwartaal komen. Hoe staat het ervoor en waar gaat het naartoe op de huizenmarkt

Wie een jaar geleden een huis kocht heeft een prima investering gedaan. Een huis dat in september vorig jaar € 300.000 kostte, is nu € 8.000 tot € 10.000 meer waard.

Huizenmarkt in de lift

De huizenprijzen waren afgelopen maand gemiddeld 3,5% hoger dan in september 2014. Dat is de hoogste stijging in zeven jaar. Het is voor het eerst sinds 2008 dat de huizenprijzen in één jaar zo hard stegen.

Maart 2014 optimaal om eigen huis te kopen

Het is sinds maart 2014 dat de jaar-op-jaar-ontwikkeling iedere maand in de plus zit. Dat was daarmee dan ook een optimaal moment voor wie een huis wilde kopen. Sinds dat moment zijn prijzen met 5,1% gestegen.

Zie ook: Wat is jouw huis vandaag waard?

Meer vraag, minder aanbod

Op de woningmarkt heerst het principe vraag en aanbod. Stijgt de vraag naar huizen, en blijft het aanbod min of meer gelijk, dan stijgen de prijzen. Een jaar geleden stonden er 254.000 huizen te koop op Funda. Nu 229.000. Natuurlijk komen er tussendoor huizen bij. Maar de voorraad slinkt en het is dus logisch dat de prijzen stijgen. Ook raakt de koper bovendien zijn luxe onderhandelingspositie kwijt.

Flinke verkoopcijfers

In 2014 werden er al flink meer woningen verkocht. Maar dat aantal wordt dit jaar glorieus overstegen. Goed nieuws voor de woningeigenaren die hun woning nog niet hebben verkocht. Er zijn kopers genoeg op dit moment.

Waar de kopers het de laatste jaren voor het zeggen hadden, is bij de verkopers nu weer ruimte voor een eerlijke onderhandeling. De groep verkopers die bereid zijn hun huis met flink verlies van de hand te doen, wordt rap kleiner. Met de grote stijging in het aantal verkopen en de prijsstijging die daar nog op achterloopt, is de kans groot dat de prijsstijging voorlopig nog even aanhoudt. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie