Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Oversluiten hypotheek zorgt voor record aanvragen

Op de hypotheekmarkt zit de vaart er nog steeds goed in. In het tweede kwartaal van dit jaar nam het aantal geregistreerde aanvragen maar liefst 40 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral huiseigenaren die hun hypotheek oversluiten veroorzaken de groei. Ook het afsluiten van een tweede hypotheek is onverminderd populair.

HDN (Hypotheken Data Netwerk) registreert de aanvragen bij vrijwel alle grote aanbieders. De organisatie meldt dat er opnieuw sprake is van een recordaantal aanvragen, ondanks de coronacrisis.

Piek oversluiten hypotheek
Veel huiseigenaren zien de huidige lage hypotheekrente als een kans om de maandlasten te verlagen. In vergelijking met vorig jaar is het aantal oversluiters ruim verdubbeld. Met name het oversluiten van hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) was in trek. Ook het gemiddelde bedrag dat is overgesloten nam toe.

Meer verbouwd met minder eigen geld
In de afgelopen maanden was het topdrukte bij veel bouwmarkten, hoveniers en bedrijven in bijvoorbeeld zonwering. De drang om te klussen en verbouwen zien we duidelijk terug in de hypotheekcijfers. Het aantal afgesloten tweede hypotheken nam toe naar 17.000, een stijging van 60 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019.

Het hypotheekbedrag bleef met gemiddeld € 50.000 nagenoeg gelijk. Wel werd er met een min van 45,6 procent fors minder eigen geld ingelegd. De exacte reden hiervoor is niet onderzocht, al kan hier onzekerheid rond de coronacrisis een rol spelen. 

Woningkopers iets minder actief
Tot nu hebben we het vooral gehad over mensen die al een huis hebben. Hoe zit met de kopers? Die waren in het tweede kwartaal goed voor 79.229 hypotheekaanvragen. Dit is 14,9 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Hiermee lijkt de groei iets af te vlakken ten opzichte van eerder dit jaar. In lijn met de prijsstijgingen van woningen nam ook het gemiddelde hypotheekbedrag toe. Gemiddeld werd er € 310.000 geleend, bij een gemiddelde woningwaarde van € 378.000

Hypotheek voor nieuwbouwwoning opvallende stijger
De grootste stijging van hypotheekaanvragen is voor rekening van de nieuwbouwwoning, met een plus van 37 procent. Deze groep leende gemiddeld € 494.000 (+4,5%) om woningen te kopen ter waarde van € 613.000. Denkbaar is dat de toename komt door een versnelling van de verkoop, na een tijd van gedwongen corona-stilstand. Veel huiseigenaren hebben de luxe van overwaarde, waarmee ze de nieuwbouwwoning deels kunnen financieren.

Zuid-Holland koploper woningverkopen
Net als in het eerste kwartaal van 2020 zijn de meeste hypotheken gesloten voor een aankoop in Zuid-Holland. Ook de nummers twee (Noord-Holland) en drie (Noord-Brabant) zijn ongewijzigd. Grootste stijger is de provincie Zeeland, waar vooral doorstromers en starters hun slag sloegen.

Sta je zelf op het punt om een woning te kopen? Of ben je benieuwd wat het oversluiten van je hypotheek in jouw situatie kan opleveren? We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden. Laat een bericht achter via het onderstaande formulier en je hoort snel van ons. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie