Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Corona calculator biedt overzicht van regelingen voor ondernemers

De overheid heeft miljarden uitgetrokken om ondernemers te ondersteunen in deze zware tijden. Helaas zijn de maatregelen niet altijd even duidelijk. Termen als TOGS en NOW vliegen om je oren. Om het nog ingewikkelder te maken is vanaf 6 juli de maatregel NOW 2.0 beschikbaar. Veel ondernemers hebben geen idee wanneer ze in aanmerking komen voor overheidssteun. Ook rond personeelszaken bestaan veel vragen. Deze tool biedt de nodige informatie.

MKB-Nederland heeft samen met VNO-NCW een tool ontwikkeld, die naar eigen zeggen inzicht geeft in relevante steunregelingen van overheden en financiële instellingen. Je ziet met behulp van de tool ook wat de impact van de steun is op jouw organisatie en cashflow.

Veelgestelde vragen rond corona
De site bevat een vraagbaak met veelgestelde vragen in de categorieën personeel, overheid en klanten. Onderstaand een selectie uit de categorie personeel:

 • Eén van mijn medewerkers moet thuis blijven en kan niet werken. Keert een verzekering uit?
  Een verzuimverzekering keert uit als er sprake is van ziekte en een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij arbeidsongeschiktheid. Als een werknemer niet ziek is of niet arbeidsongeschikt is verklaard wordt er niets uitgekeerd. Dit is ook het geval als een werknemer door preventieve quarantaine niet kan werken.

 • Moet ik de reiskostenvergoeding bij langdurig thuiswerken doorbetalen?
  Alleen als dit in de CAO of arbeidsovereenkomst is afgesproken. Als hierover geen afspraken zijn gemaakt is het niet verplicht de reiskosten te vergoeden als er geen sprake is van woon-werkverkeer.

  Blijf je de reiskosten toch vergoeden terwijl er niet gereisd wordt? Dan mag je deze vergoeding onbelast voor maximaal 6 weken aaneengesloten doorbetalen. De vergoeding mag worden uitbetaald tijdens de lopende maand en de kalendermaand die volgt. Komt de werknemer halverwege de maand weer naar het werk, dan kan de reiskostenvergoeding pas in de daarop volgende maand worden uitgekeerd.

 • Kan ik mijn medewerkers vragen (of dwingen) vrij te nemen?
  Je kunt werknemer niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. Je kunt hierover wel in gesprek gaan. Het is daarbij belangrijk dat je eventuele afspraken vastlegt. 

 • Moet ik de salarissen betalen of kan ik die later uitbetalen?
  Alleen in overleg mag je salarissen later uitbetalen. Kijk ook in de CAO wat de mogelijkheden zijn. 


Weet je van welke steunmaatregelen je gebruik kunt maken en waar je moet beginnen? Lees vooraf de voorwaarden goed door zodat je weet wat je er precies van mag verwachten. Check ook goed de regels als je door de coronacrisis besluiten moet nemen met gevolgen voor je personeel of klanten. Zo voorkom je dat de besluiten achteraf nadelig uitpakken of zelfs teruggedraaid moeten worden.  

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie