Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Bereid je voor op de nieuwe regels rond geboorteverlof

Het geboorteverlof, ook wel bekend als vaderschapsverlof of kraamverlof, wordt vanaf 1 juli 2020 verder uitgebreid. Zo kunnen ‘nieuwe’ ouders langere tijd bij hun pasgeboren zoon of dochter zijn. Wees er dus op voorbereid dat personeel mogelijk langer uit de running is en bespreek het bijtijds met de medewerker in kwestie.

Sinds 1 juli 2019 is de ‘WIEG’ ingegaan. WIEG staat voor Wet Invoering Extra Geboorteverlof. Met deze regeling wordt het verschil in verlofduur tussen moeder en partner kleiner. Daarnaast kan de partner met deze regeling meer tijd met het pasgeboren kindje doorbrengen. De WIEG is in het leven geroepen om de betrokkenheid van beide ouders te stimuleren, wat goed is voor de ontwikkeling van het kind.

Hoe is het geboorteverlof nu geregeld?
Voor 2019 hadden partners maar twee dagen recht op betaald geboorteverlof. Sinds 1 januari 2019 is dit eenmaal het aantal werkuren per week. Iemand die vier dagen in de week negen uur werkt, krijgt 36 uur betaald verlof. Deze uren kunnen, binnen een termijn van vier weken vanaf de geboorte, naar wens worden opgenomen. 

Uitbreiding geboorteverlof vanaf 1 juli 2020
Vanaf 1 juli 2020 mag een werknemer maximaal 5 weken extra aanvullend geboorteverlof opnemen. Dit kan binnen de eerste zes maanden na de geboorte. Het UWV betaalt gedurende het verlof een uitkering van 70 procent van het dagloon (tot maximaal 70 procent van het maximumloon) aan jou als werkgever. Als werkgever mag je er natuurlijk voor kiezen om de werknemer 100 procent uit te betalen. 

Om in aanmerking te komen voor het aanvullend verlof dient de werknemer wel eerst het ‘reguliere’ verlof op te nemen. Ook moet het verlof met de werkgever besproken worden. Het is voor de werknemer overigens niet verplicht om in één keer het verlof op te nemen. Dit mag gebeuren in termijnen van weken. 

Nieuwe verlofregeling nu al populair
Uit onderzoek van IPSOS blijkt dat 98 procent van de onderzoeksgroep gebruik wil maken van de nieuwe verlofregeling. Van deze groep zou 41 procent het verlof bij voorkeur verspreiden over een half jaar. Een vergelijkbaar percentage denkt het verlof direct na de geboorte op te nemen. 

Het geboorteverlof pas opnemen na het verlof van de moeder biedt de meeste voordelen voor het hele gezin, zo is eerder al onderzocht. Op die manier kan ook de partner ervaren hoe het is om ‘fulltime’ ouder te zijn. Daarnaast kan er een betere band met het kind ontwikkeld worden. Overigens wordt deze tip niet door iedereen overgenomen, slechts 6 procent van de respondenten voelt er iets voor. 

De nieuwe verlofregeling lijkt in de smaak te vallen bij veel mensen. Heb je een aanstaande ouder in dienst? Overleg op tijd met diegene wat zijn wensen zijn rondom het geboorteverlof. Dan heb je op tijd een eventuele vervanger klaargestoomd. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie