Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Waarom een autoverzekering voor zakelijk gebruik?

Een autoverzekering voor zakelijk gebruik verschilt van de particulieren variant. De premie ligt doorgaans hoger. Dat is te verklaren. Zo worden er bedrijfsmatig gemiddeld genomen meer kilometers gemaakt. Daarnaast verschilt de dekking van de verzekering zelf. In de afgelopen periode zijn de premies van autoverzekeringen gestegen. Zorg ervoor dat je niet te veel betaalt, onze deskundige specialisten voorzien je graag van advies hierover.

De hoogte van de premie hangt niet alleen af van het aantal ingeschatte kilometers. Bij de meeste verzekeraars zijn de kosten afhankelijk van:

 • De branche waarin het bedrijf opereert
 • Mogelijke collectiviteitskorting
 • Het type voertuig, waarbij met name onderscheid gemaakt wordt tussen een regulier model,¬†bestelauto en bestelbus
 • De omvang van het bedrijf. Rijden er meer mensen in dezelfde auto kan dit gevolgen hebben voor de premie.


Verschil dekking zakelijke autoverzekering
Een overeenkomst met de particuliere autoverzekering is dat je keus hebt uit een WA, WA Beperkt Casco of Allrisk dekking. Het verschil zit hem in het gebruik van de auto. Als particulier ga je geen voorraden door het hele land bezorgen of mensen van A naar B rijden. De dekking van de autoverzekering kan wel dekking bieden voor goederenvervoer, koeriersdiensten of betaald personenvervoer voor bijvoorbeeld een taxibedrijf of rijschool.

Op de meer gebruikelijke dekking zijn ook aanvullingen mogelijk. Denk hierbij aan het transport van gevaarlijke stoffen of kostbare objecten. Naarmate het risico hoger ligt valt ook een hogere premie te verwachten.

Wanneer kiezen voor de zakelijke variant?
Gebruik je de auto sporadisch voor zakelijke doeleinden of  gebruik je hem alleen voor woon-werkverkeer? In dat geval is een autoverzekering voor particulieren afdoende. Hetzelfde geldt wanneer de auto niet op grijs kenteken staat en je geen BTW kan verrekenen. Kortom, het wordt pas zakelijk bij gebruik vanuit bedrijfsoogpunt.

Met of zonder BTW
Doorgaans heb je de optie om de auto exclusief te verzekeren. Eventuele schade keert de verzekeraar vervolgens ook zonder BTW uit. Dat levert een kostenvoordeel op voor de verzekeraar en mogelijk een lagere verzekeringspremie. Het voordeel is overigens kleiner dan 21 procent. De premie is namelijk inclusief assurantiebelasting, dat niet verrekend kan worden.

Uitbreiding op de basisdekking
De onderstaande zaken kan je, tegen meerkosten, toevoegen aan de basisdekking van de zakelijke autoverzekering.

 • Ongevallen inzittenden-verzekering
  Alle inzittenden zijn verzekerd bij blijvende invaliditeit of overlijden door een ongeluk, voor een vooraf gesteld vast bedrag.
 • Zakelijke rechtsbijstandverzekering
  Na een ongeval heb je recht op juridische hulp, bijvoorbeeld als er meningsverschillen zijn over de schuldvraag.
 • Schadeverzekering voor inzittenden
  Dekking voor schade aan inzittenden, waarbij het niet uitmaakt wie de aanrijding heeft veroorzaakt.
 • Pechhulp
  Soms is het ook mogelijk om pechhulp te combineren met de autoverzekering

Zowel de dekking als de premie kan sterk verschillen per verzekeraar. Nu de premies van autoverzekeringen stijgen, is het goed om na te gaan of het in jouw situatie voordeliger kan. Wil je hier hulp bij? Laat het ons weten via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie