Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Sparen voor de studie van kinderen: wat zet je maandelijks opzij?

Jij kreeg in je studententijd waarschijnlijk studiefinanciering. Deze luxe is niet meer beschikbaar voor studenten vandaag de dag. Studenten kunnen nu alleen nog lenen om de studie te bekostigen. Wat overblijft is een studieschuld die fors kan oplopen. Een andere mogelijkheid is de hand ophouden bij pa en ma. Wil je als ouder je kinderen financieel ondersteunen? Start op tijd met sparen om de studieloopbaan van zoon of dochter een boost te geven.

Bij studeren komt meer kijken dan alleen het maandelijkse collegegeld. Ook zaken als boeken, computer, vervoer en telefoon loopt al snel in de papieren.

Welk bedrag is nodig?
Nibud onderzocht wat een student gemiddeld kwijt is aan een vierjarige studie:  

Hoeveel moet je sparen per maand?
Zoals je ziet is studeren een flinke investering. Zeker als je meerdere kinderen hebt die willen studeren. Gelukkig is niet altijd het hele bedrag aan spaargeld nodig. Zo kan er sprake zijn van een aanvullende beurs en kunnen de kinderen met een bijbaan een deel van het studentenleven zelf bekostigen.

In de onderstaande tabel geven we weer hoeveel je maandelijks moet sparen om rond de €60.000, €40.000 of €20.000 uit te komen. We zijn hierbij uitgegaan van de huidige rentestand, zodat het in de praktijk alleen maar mee kan vallen.

Leeftijd kind         

Maandelijks sparen voor €60.000

Maandelijks sparen voor €40.000

Maandelijks sparen voor €20.000

12 jaar

€1000

€660

€340

10 jaar

€700

€470

€240

8 jaar

€550

€360

€180

6 jaar

€430

€290

€145

4 jaar

€360

€240

€120

2 jaar

€305

€205

€105


Aanvullende beurs wel als gift

Bij een gezinsinkomen onder de €49.920 kan je voor studerende kinderen een aanvullende beurs aanvragen. Deze beurs bedraagt maximaal €390 in de maand bij een inkomen onder €31.370. Ligt het inkomen op de maximumgrens, dan draagt de overheid met €10 beduidend minder bij. De beurs is in principe een gift, met als belangrijkste voorwaarde dat de studie binnen tien jaar wordt afgerond. Zo niet wordt het omgezet in een lening.

Met sommige dingen kan je niet vroeg genoeg beginnen. Daar valt sparen voor de studie van je kinderen zeker onder. De maandlasten zijn lager als je er langer de tijd voor hebt. Sparen is overigens niet de enige weg naar Rome. Zo kun je er ook voor kiezen om maandelijks een bedrag te beleggen. Daar kleven meer risico’s aan maar de kans is ook groter dat je sneller het nodige kapitaal bij elkaar sprokkelt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie