Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Gevolgen nieuwe Affectieschade Wet voor jouw bedrijf

In navolging van andere Europese landen is nu ook in Nederland de Wet Vergoeding Affectieschade van kracht. Voorheen kon je alleen als slachtoffer aanspraak maken op een schadevergoeding na een (bedrijfs)ongeval, verkeersongeval of ander ernstig voorval. De nieuwe wet maakt de kring groter, nabestaanden en nauw betrokkenen kunnen recht hebben op het vergoeden van de affectieschade. Goed om daar als werkgever rekening mee te houden.

De nieuwe wet is ingegaan op 1 januari en is alleen relevant voor zaken die vanaf die datum spelen. Er met terugwerkende kracht een beroep op doen is niet mogelijk.

Wanneer is er sprake van affectieschade?
Een ernstig voorval gaat vaak gepaard met emotionele schade voor familie, nabestaanden of andere mensen in de directe kring. Affectieschade heeft betrekking op het verdriet dat is veroorzaakt door een derde partij. Voorbeelden zijn een medische fout, een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval. Tot 2019 kon alleen het slachtoffer zelf de veroorzaker aansprakelijk stellen voor het letsel en de emotionele schade. De nieuwe wet brengt hier verandering in.

Wie heeft er recht op?
Voor een verre tante of bijna vergeten neef is de wet niet bedoeld. Denk aan nauwe betrokkenen als de partner, kinderen en ouders van het slachtoffer. Daarnaast kan de wet ook relevant zijn voor pleegkinderen of andere personen waarvoor zorg wordt gedragen.

Geen Amerikaanse toestanden
De hoogte van de toe te kennen affectieschade verschilt per situatie. Het hangt onder andere af van de relatie met het slachtoffer en de aard van het voorval. Uiteraard speelt ook de zwaarte van de gevolgen een rol. Zo is de financiële als emotionele schade doorgaans het grootst bij blijvend letsel en overlijden. Niet altijd is letsel direct zichtbaar. Het is aan de rechterlijke macht en advocatuur om de grenzen vast te stellen.

Acht jaar geleden werd een eerder voorstel van de wet afgewezen. De politiek was destijds huiverig voor een claimcultuur van Amerikaanse proporties. In de huidige wet is een maximering van de schadevergoeding opgenomen van €20.000. Dit komt overeen met het maximum dat in veel andere Europese landen geldt. Alleen Zwitserland en Spanje zijn uitschieters met respectievelijk €30.000 en €90.000.

Relevant voor werkgevers
Werkgevers kunnen aansprakelijk gesteld worden na een bedrijfsongeval. Sowieso voor de directe medische en aanverwante schade die het slachtoffer zelf claimt. Daar komt nu een mogelijke claim voor affectieschade bij. Heb je een webshop die je vanaf de zolder beheert en geen personeel in dienst? In die situatie is het voor jou nauwelijks relevant. Het is anders wanneer je wel personeel in dienst hebt of wanneer je bedrijfsactiviteiten schade aan andere kunnen veroorzaken.

Beperk de risico’s voor jouw bedrijf
Met goede veiligheidsprotocollen, preventiemaatregelen en gezond verstand kan je risico’s zo veel mogelijk beperken. Zelfs dan valt een ongeluk echter niet uit te sluiten. Zeker bij ernstig letsel kan de schade hoog oplopen, niet ieder bedrijf is in staat deze zelf te dekken. In dat kader is het voor werkgevers zaak om de juiste verzekeringen af te sluiten. Bijvoorbeeld met een werkgeversaansprakelijkheidsverzekering en een ongevallenverzekering.

Heb je vragen over de risico’s die jouw bedrijf loopt en beste verzekeringsoplossingen die hierop aansluiten? Onze specialisten kijken graag met je mee. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.   

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie