Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Gemiddelde spaarrente daalt verder

ING verlaagt per vandaag de spaarrente. In plaats van de toch al magere 0,05 ontvang je nu 0,03 procent over je spaargeld. Grote kans dat ook Rabobank en ABN Amro volgen met een verdere verlaging. Als we alle aanbieders van spaarrekeningen meenemen, komt de gemiddelde spaarrente uit op 0,21. Nog steeds geen vetpot maar in ieder geval iets verder verwijderd van het nulpunt. Waar moet je zijn voor de hoogste spaarrente?

ING schroeft de spaarrente dus terug met 0,02 procent. Dit is een kleinere stap dan de meer gebruikelijke 0,05 procent. Het kan ook niet anders nu de nul al in zicht is.

Nulpunt psychologische grens
Geen van de grotere banken wil als eerste helemaal geen spaarrente meer aanbieden. Het nulpunt is een psychologische grens die spaarders wellicht aanzet om spaargeld van de rekening te halen. Ook zal er in de media veel negatieve aandacht zijn voor de grootbank die het als eerste aandurft. Tot nu toe kiezen die eieren voor hun geld met steeds kleinere stapjes terug.

Gemiddelde en hoogste spaarrente
De gemiddelde spaarrente over alle aanbieders bedraagt 0,21. Dit is maar liefst 95 procent lager dan het gemiddelde in 2008. LeaseplanBank verstrekt op dit moment met 0,35 procent per jaar de hoogste spaarrente, gevolgd door Knab (0,31 procent).

Kan jij je spaargeld een tijdje missen?
Als je jou spaargeld vastzet op een zogenaamde deposito, ontvang je doorgaans een hogere spaarrente. Je kunt dan niet op ieder gewenst moment saldo opnemen zonder dat de bank een boete in rekening brengt. Om boven 1 procent spaarrente uit te komen is een deposito nodig met een looptijd van 3 jaar. Anadolubank biedt voor dat termijn 1,15 procent. Heb je minder geduld? Een deposito voor 1 jaar levert je momenteel bij AT Bank en GarantiBank 0,70 procent op.

Spaarrente pas op termijn omhoog
Voor de richting van de spaarrente is onder andere belangrijk wat de Europese Centrale Bank (ECB) doet. Dit is geen bank voor jou als particulier. Banken kunnen er geld lenen of juist tijdelijk onderbrengen als ze er zelf even geen bestemming voor hebben. Het doel van de ECB is onder andere een stabiel en economisch gezond Europa. In dat kader probeert de ECB banken te stimuleren om geld niet op te potten maar juist uit te lenen aan hun klanten.

De ECB heeft al aangegeven de zogenaamde stimuleringsmaatregelen na 2018 af te bouwen. Dat zorgt er op termijn voor dat banken weer meer interesse krijgen in jouw spaargeld. Goed nieuws omdat het rendement op jouw spaarrekening stijgt door deze toenemende vraag. Helaas is het een langdurig proces en merk je er waarschijnlijk pas medio 2019 iets van.

De grote banken volgen elkaar op de voet, zo blijkt uit het verloop van de spaarrente in de afgelopen jaren. Als dat patroon zich herhaalt, zal de kleine stap terug van ING niet onopgemerkt blijven op de kantoren van Rabobank en ABN. Ben je de lage spaarrente zat? Bekijk eens de alternatieven voor sparen, zoals het extra aflossen op of oversluiten van je hypotheek.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie