Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Laagste hypotheekrente stijgt!

‘Help, de rente stijgt!’ Afgelopen week was er paniek op de aandelenbeurzen. De koersen van belangrijke aandelen daalden in een korte tijd met bijna 10 procent. De reden? Beleggers zagen de rente oplopen en zijn beducht voor een verdere stijging. Ook op de hypotheekmarkt zijn de gevolgen merkbaar. Diverse hypotheekaanbieders verhoogden de hypotheekrente.

Hogere hypotheekrente

Vooral hypotheken met een rentevaste renteperiode van tien jaar en langer zitten in de lift. Wie bijvoorbeeld in januari een rentetermijn van 10 jaar koos, deed dat tegen circa 1,55 procent hypotheekrente. Op dit moment ligt dit tarief 0,10 procent hoger.  Op een hypotheek van € 270.000 ben je hierdoor als koper € 275 bruto duurder uit per jaar.

Waar komt die rentestijging vandaag?

Een goede indicatie van de richting van de hypotheekrente is de rente die de Nederlandse overheid betaalt bij het lenen van geld. Ofwel, de rente op Nederlandse staatsobligaties. Die is in sinds eind december bijna verdubbeld, dat was rond de 0,4 procent en schurkt nu tegen de 0,8 procent aan.

Dat deze rente stijgt moeten we in internationaal perspectief bekijken. De afgelopen jaren konden overheden veel geld lenen tegen extreem lage rentes. Nu de economie wereldwijd goed draait, is er minder noodzaak om zo goedkoop te blijven uitlenen. Hierdoor stijgen de rentes.

Verdere stijging hypotheekrente?

Het valt te verwachten dat meer banken binnenkort de hypotheekrente verhogen. Voor de langere termijn is het nog afwachten.

Beleggers leken erg te schrikken van het idee dat de rente zou kunnen stijgen. Dat lijkt wat overdreven, de rente staat zo laag dat een verhoging vroeg of laat onvermijdelijk is. Dat zal met ups en downs gaan. Bovendien reageren hypotheekaanbieders minder snel op marktontwikkelingen dan beleggers. Bij het te snel verhogen van de hypotheekrente lopen ze het risico dat ze zich uit de markt prijzen en de concurrentie profiteert.

De dalende trend in de hypotheekrente is recent onderbroken. Ben je van plan om een huis te kopen, of ben je benieuwd naar de gevolgen van een stijgende hypotheekrente voor jou? Laat het ons weten via het onderstaande formulier en je hoort snel van ons.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie