Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Is jouw bedrijf tegen brand verzekerd? Let altijd op garantieclausules!

Veel bedrijven komen een brand niet meer te boven. Uit onderzoek van een grote bank blijkt dat ruim 50 procent van de grote bedrijfsbranden uitdraait op een faillissement. Soms komt dat omdat de zakelijke brandverzekering niet uitkeert. Een eenmaal afgesloten brandverzekering heeft ook onderhoud nodig. Waar moet je op letten?

In de polisvoorwaarden van je brandverzekering zijn garantieclausules opgenomen. Dat zijn extra voorwaarden waar je bedrijf continu aan moet voldoen. De belangrijkste zijn de NEN-keuringen voor je elektrische installaties: NEN3140 en NEN1010.

Wat houden de keuringen in?
Veel branden ontstaan door kortsluiting. Omdat elektrische apparaten in bedrijven intensief gebruikt worden maar ook regelmatig weekenden en nachten onbeheerd zijn, is het risico op brand door kortsluiting groter dan bij particulieren. Je zakelijke brandverzekering verwacht daarom dat je elektronische apparatuur periodiek test.

Niet alleen de industrie
Een garantieclausule geldt niet alleen voor industriƫle bedrijven. Ook in de dienstverlening ben je verplicht om je elektrische installaties te keuren. Meestal is dat drie- of vijfjaarlijks, afhankelijk van je verzekering. Als je met meetapparatuur kunt omgaan, mag je in sommige gevallen de keuringen ook zelf uitvoeren. De resultaten leg je vast voor je verzekeraar.

Overigens gaat de NEN3140 niet alleen over keuren en meten. Er staat ook in beschreven dat de mensen die de apparatuur gebruiken en onderhouden over voldoende kennis beschikken om dat te kunnen doen. De NEN1010 gaat over de aanleg van elektrische installaties. Daarin is vastgelegd waar een elektrische installatie wettelijk aan moet voldoen.

Andere voorwaarden brandverzekering
Een zakelijke brandverzekering sluit je niet zo eenvoudig als een particuliere opstalverzekering. De belangen zijn hoger en de risico's groter. Vaak wordt een verzekering alleen afgegeven onder voorbehoud van inspectie. Een zakelijk assurantieadviseur kan je helpen bij het voorbereiden van een inspectie.

Keuringen niet in orde? Zelf oorzaak bewijzen
Als je keuringsrapporten niet in orde zijn, dan kan een brandverzekering de schadevergoeding weigeren. Uiteraard is zo'n afwijzing alleen geldig als de schade ook werkelijk ontstaan is door kortsluiting in een ongekeurd apparaat of door een verkeerde elektrotechnische installatie. Lastig is echter dat je met verouderde keuringsrapporten zelf moet bewijzen dat de oorzaak van de brand elders lag.

Verzekeren alleen is niet genoeg. Bij risicobeheersing hoort ook het in kaart brengen van alle mogelijke gevolgen van een brand. Alleen zo weet je welke financiƫle risico's je loopt. Op basis van zo'n risicoanalyse bepaal je welk risico je zelf kunt dragen en wat je wil verzekeren. Wil je ondersteuning bij je risicoanalyse? Wij helpen je graag!

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie