Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

'Een startershuis kopen moet 3.000 euro goedkoper'

De overdrachtsbelasting wordt een steeds groter obstakel voor starters die een huis willen kopen. Voor de aankoop van een gemiddelde woning betaal je bijna 5.000 euro belasting. Volgend jaar financier je daar geen cent meer van mee in je hypotheek. De oplossing? De eerste anderhalve ton vrijstellen. Dat helpt vooral starters zonder kapitaalkrachtige ouders.

Reken er op dat je voor een starterswoning zo'n € 9.000 kwijt bent aan kosten koper. Dat is voor jonge kopers moeilijk bij elkaar te brengen. De huren in de vrije sector laten nauwelijks ruimte om te sparen met een startsalaris. Daarnaast kampen veel pas afgestudeerden met hoge studieschulden.

Belastingvrijstelling helpt vooral starters

De kosten koper meefinancieren gaat niet meer. Je kunt vanaf volgend jaar maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. De kosten koper moet je zelf betalen. Om starters toch aan een koophuis te helpen, pleit het Verbond van Verzekeraars voor een belastingvrijstelling voor de eerste 150.000 euro. Hoeveel zou dat je schelen?

 

Overdrachtsbelasting voor gemiddelde woning (€ 247.500)

Overdrachtsbelasting voor doorstromer (€ 375.000)

Voor 2011 (6%)

€ 14.850

€ 22.500

Sinds 2011 (2%)

€ 4.950

€ 7.500

Voorgesteld (2% boven € 150.000)

€ 1.950

€ 4.500


De belastingvrijstelling bespaart starters dus ruim 60 procent aan overdrachtsbelasting voor een gemiddelde woning. Een doorstromer met een huis van € 375.000 behaalt ook voordeel, maar verhoudingsgewijs minder: 40 procent. De belasting op een villa van 1 miljoen euro is slechts 15 procent lager.

Hoe de overdrachtsbelasting een probleem werd

Tot juni 2011 betaalde je in Nederland nog 6 procent overdrachtsbelasting. Een fors bedrag, maar mensen konden het betalen. De hypotheekregels waren soepel genoeg om de belasting helemaal mee te financieren. Een tophypotheek van 112 procent van de woningwaarde was geen uitzondering.

In 2011 werd de de overdrachtsbelasting verlaagd tot 2 procent van de aankoopwaarde. Dat gebeurde om twijfelende kopers over de streep te trekken om een huis te kopen terwijl de prijzen daalden. De verlaging was in eerste instantie tijdelijk, maar werd een jaar later permanent gemaakt.

Maximale hypotheek naar 100 procent

Die 2 procent overdrachtsbelasting was ook voor starters zonder veel eigen geld goed te financieren. Zelfs nadat de maximale hypotheek beperkt werd tot 106 procent van de woningwaarde. Vanaf 2013 wordt de maximale hypotheek echter steeds met 1 procent verlaagd, tot we volgend jaar uitkomen op 100 procent. Die 2 procent overdrachtsbelasting moet een starter nu helemaal uit eigen zak betalen. Bovenop de andere kosten koper.

Of de belastingvrijstelling er gaat komen is de vraag. Dat is vooral afhankelijk van de vraag hoe het nieuwe kabinet denkt over de woningmarkt. Dat er vorige week een rondetafelgesprek was tussen Kamerleden en brancheorganisaties over de moeilijke positie van starters geeft echter wel aan dat er aandacht is voor het probleem.

Ben jij starter en wil je liever kopen dan huren? Dan is het verstandig om nog dit jaar een hypotheekadviseur te benaderen. In 2017 kun je namelijk nog 101 procent van de woningwaarde financieren met je hypotheek. Je hebt al gauw 2.500 euro minder spaargeld nodig voor de kosten koper. Geïnteresseerd? Vul het onderstaande formulier in en we nemen vrijblijvend contact op over de mogelijkheden in jouw situatie. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie