Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Vakantiehuis populair alternatief voor spaargeld

Heb jij interesse in een vakantiehuisje in eigen land? Het zijn gewilde woningen, zo blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Vorig jaar zijn er 3.750 vakantiehuizen verkocht. De lage spaar- en hypotheekrente zijn de belangrijkste redenen. Als je ook overweegt een vakantiehuisje te kopen, waar moet je dan aan denken?

Volgens NVM-woordvoerder Roeland Kimman zijn steeds meer mensen bereid om hun spaargeld in een vakantiehuis te steken. Dat komt omdat je op dit moment hoogstens 0,5 procent spaarrente krijgt als je je geld op een spaarrekening zet. Parkeer je het geld bij een van de grootbanken dan krijg je slechts 0,1 procent rente.

Vakantiehuis in plaats van sparen

Een vakantiehuis kan een mooi alternatief zijn voor de spaarrekening. Het is een investering die meer rendement kan opleveren, al zijn garanties natuurlijk niet te geven. Je hebt er bovendien meer plezier van als je er ook zelf regelmatig verblijft. Voor een vakantiewoning betaal je in Nederland gemiddeld 140.000 euro.

Tweede hypotheek afsluiten

Het is niet nodig dat volledige bedrag op je spaarrekening te hebben. Je kunt een tweede hypotheek afsluiten voor de aankoop. De overwaarde van je huidige woning hiervoor benutten kan ook.

Met een tweede hypotheek financier je tot 75% van de woningwaarde. Je zult dus minstens 25% van de koopsom zelf moeten inbrengen. Voor een gemiddeld vakantiehuis is dat 35.000 euro.

Vakantiewoningen voor elk budget

Of je rendement kunt maken met een vakantiehuis, hangt af van veel factoren. Ben je bijvoorbeeld aan verhuurbeperkingen gebonden? Worden in de toekomst nog meer van dit soort huizen in de buurt gebouwd? De duurste vakantiehuizen in Nederland vind je op de Waddeneilanden, waar het aanbod zeer schaars is. Met een kleiner budget is er voldoende te vinden op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug.

Extra voorwaarden en andere regels

Een vakantiehuisje klinkt aantrekkelijk, zeker als je er bijna elk weekend heen kunt. Je moet echter wel rekening houden met een aantal (financiƫle) zaken, voordat je daadwerkelijk de stap zet. Je maakt bijvoorbeeld kosten voor het afsluiten van de hypotheek. In tegenstelling tot je hoofdwoning zijn die kosten niet aftrekbaar van de belasting. Ook de hypotheekrenteaftrek geldt niet voor je vakantiehuisje.

Houd rekening met de servicekosten die je bij de meeste vakantiehuizen maandelijks betaalt. Wees je verder bewust van de financiƫle verplichtingen op het gebied van belastingen. Zoals het opgeven van je vakantiehuis in box 3. Het kan zijn dat je hierdoor meer belasting gaat betalen.

Heb je al eerder nagedacht over een vakantiewoning, dan kan nu het moment zijn om deze te kopen. De hypotheekrente staat immers nog laag, waardoor je extra maandlasten mee zullen vallen. Wil je precies weten wat je mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op, dan nemen we de benodigde financiering en woonverzekering(en) met je door.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie