Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Wie vergoedt je schade bij een dubbele dekking?

Als je gaat samenwonen, heb je alles dubbel. Ook je inboedelverzekering. Laat je ze allebei doorlopen, dan ben je dubbel verzekerd. Verzekeraars noemen dat samenloop. Dat kan ook gebeuren door een overlap van dekkingen bij verschillende verzekeringen of simpelweg door een foutje. Hoe erg is dat? Bij welke verzekering kun je terecht als je schade hebt?

Je kunt door meerdere oorzaken dubbel verzekerd zijn. Soms heb je twee verschillende verzekeringen die dekking bieden voor hetzelfde voorval. Waar moet je aan denken? Bijvoorbeeld de kosten rond een ziekenhuisopname in het buitenland. Je hebt een reisverzekering die je kan helpen, maar ook een zorgverzekering met aanvullende dekkingen.

Niet tussen wal en schip

Het is een hardnekkig misverstand dat je als klant tussen wal en het schip valt als je dubbel verzekerd bent. Verzekeraars zouden naar elkaar gaan verwijzen, terwijl jij het nakijken hebt. Zo werkt het gelukkig niet. Heb je twee verzekeringen die allebei dekking bieden voor hetzelfde voorval, dan gaat in principe de meest specifieke verzekering voor.

Voorbeeld
Tijdens een weekendje weg in Maastricht heb je je dure Canon spiegelreflexcamera laten vallen. Repareren kost 300 euro. Je hebt een doorlopende reisverzekering die de schade dekt, maar ook een cameraverzekering die je afsloot toen je de camera kocht. De cameraverzekering is alleen bedoeld voor schade aan de Canon. Dat is dus de meest specifieke verzekering en daarom de aangewezen partij om de schade te vergoeden.

Als beide verzekeringen niet specifiek zijn, dan mag je zelf kiezen bij welke maatschappij je de schade claimt.

Na u

Soms staat er in de polisvoorwaarden een zogeheten na-u-clausule. Daarmee geeft de verzekeraar aan dat als je ook een andere verzekering hebt die de schade dekt, die andere partij altijd voorgaat. Hebben beide verzekeraars een na-u-clausule? Dan heffen ze elkaar op en mag je weer kiezen.

Zelf verantwoordelijk, geen restitutie

Stap je over naar een andere verzekeringsmaatschappij, dan wordt de opzegging van de oude verzekering meestal voor je gedaan. Regel je alles zelf, dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor de opzegging van je oude polis. Je kunt dus twee dezelfde soort verzekeringen naast elkaar hebben als je de oude vergeet op te zeggen. Duur!

Omdat je tijdens de periode dat er dekking was een beroep kon doen op beide verzekeringen, kun je helaas geen premie terugkrijgen van één van de partijen.

Overlappende dekkingen bij verschillende verzekeringen kun je niet altijd voorkomen. Kies je voor een pakket bij één verzekeringsmaatschappij, dan is het risico op dubbele dekking het kleinst en profiteer je vaak van pakketkorting. Benieuwd naar de beste pakketverzekering in jouw situatie? Laat dan je gegevens achter voor een vrijblijvende afspraak.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie