Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Let op met aflossingsvrije hypotheek rond je pensioen

Een aflossingsvrije hypotheek is natuurlijk niet écht aflossingsvrij. Je hebt nu eenmaal een schuld en ooit moet die terugbetaald worden. Ooit is in het geval van aflossingsvrije hypotheken meestal na 30 jaar. Wat doe je dan? Heb je voldoende kapitaal opgebouwd om je schuld af te lossen? Ga je verhuizen of sluit je een nieuwe hypotheek?

Als je geen kapitaalverzekering had en je beschikt niet over voldoende eigen vermogen om je hypotheek af te lossen, dan blijven er twee opties over. Je verhuist en lost met de opbrengst de schuld af, of je kiest een nieuwe hypotheekverstrekker. Verhuizen is behoorlijk rigoureus. Maar een nieuwe hypotheek is ook niet altijd even eenvoudig.

Pensioeninkomen al vanaf 57 belangrijk

Veel mensen die het einde van de looptijd van hun aflossingsvrije hypotheek bereiken, zijn gepensioneerd. Omdat je pensioeninkomen waarschijnlijk lager is dan het inkomen dat je had voor je pensionering, kun je minder lenen voor je hypotheek.

Je pensioeninkomen telt dan al mee. Sluit je een hypotheek af binnen tien jaar van je pensioendatum, dan moet de geldverstrekker al verplicht rekening houden met je latere pensioeninkomen.

Stopt je hypotheekrenteaftrek in 2031?

De hypotheekrente is niet oneindig aftrekbaar. De maximale termijn is 30 jaar, daarna betaal je gewoon het volle pond. Dat is ingevoerd in 2001. Vanaf dat moment had iedereen nog maximaal recht op 30 jaar. Vanaf 2031 mogen de eerste huiseigenaren geen hypotheekrente meer aftrekken. Zeker voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek kan dat een flinke tegenvaller worden.

Nog een nadeel: de hypotheekrenteaftrek wordt elk jaar een klein stukje ingeperkt. Als je in het hoogste belastingtarief valt, kun je in 2017 nog 'maar' 50 procent van de hypotheekrente van de Belastingdienst terugkrijgen. Elk jaar gaat er een half procent af, tot je in 2041 nog maximaal 38 procent van je betaalde rente terugkrijgt.

Wat kun je eraan doen?

Heb je een aflossingsvrije hypotheek en is die hoger dan de waarde van je woning, of pakt je pensioeninkomen straks lager uit dan je zou willen, dan is het verstandig om je situatie met ons te bespreken.

Hoe vroeger je erbij bent, hoe makkelijker het is om problemen te voorkomen. Extra aflossen zou bijvoorbeeld een mogelijkheid kunnen zijn, maar een andere hypotheekvorm ook.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie