Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Intentieverklaring voor hypotheek zonder vast contract

Heeft jouw werkgever je nog geen vast contract gegeven, maar wil je binnenkort wel een huis kopen? Geen zorgen. Ook zonder contract voor onbepaalde tijd kun je een hypotheek krijgen. De bank vraagt dan wel een werkgeversverklaring met intentieverklaring. Maar wat staat daar in, hoe krijg je de verklaring en waar moet je op letten bij het invullen? En wat als je baas je geen intentieverklaring wil geven?

Wat is een werkgeversverklaring?

Wie een hypotheek wil afsluiten, moet altijd een werkgeversverklaring voorleggen. Ook als je een vast contract hebt. In de werkgeversverklaring komt jouw inkomenssituatie aan de orde. Het is belangrijk dat deze overeenkomt met een recente loonstrook.

Geen werkgeversverklaring? Dan ook geen hypotheek. Zonder werkgeversverklaring heeft de hypotheekverstrekker te weinig zicht op jouw inkomen en daardoor te weinig zekerheid of jij je hypotheeklasten wel kunt dragen.

De intentieverklaring: hoe zit dat?

De intentieverklaring maakt onderdeel uit van de werkgeversverklaring. In dit document geeft je werkgever aan dat bij gelijkblijvend functioneren jouw tijdelijke contract omgezet gaat worden naar een contract voor onbepaalde tijd. Dit soms onder voorbehoud dat de zogenaamde bedrijfsomstandigheden het toelaten.

Wanneer jij een intentieverklaring kunt overhandigen, acht de bank de kans groot dat je huidige inkomen ook in de toekomst zal gelden. De verklaring zorgt dus voor een extra stukje zekerheid voor de bank. Het risico dat jij de komende jaren je hypotheek niet kunt betalen is kleiner.

Geen bindend document

Belangrijk om te weten: de intentieverklaring is geen bindend document. Het verplicht jouw werkgever dus niet om daadwerkelijk je tijdelijke contract om te zetten naar een vast dienstverband. Hierdoor kun je je afvragen wat de waarde van het document eigenlijk is. De verklaring geeft hypotheekverstrekker blijkbaar toch net dat beetje extra zekerheid.

Aanvragen van intentieverklaring

Hoe je aan een werkgeversverklaring met intentieverklaring komt? Simpel. Je moet er om vragen. Geef bij je leidinggevende aan dat je wat wil bespreken en leg hem of haar uit dat je van plan bent binnenkort een woning te kopen. Bij grotere bedrijven is er vaak een standaard werkgeversverklaring beschikbaar. Is dat bij jou werkgever niet het geval, vraag dan om een standaardformulier bij je hypotheekadviseur.

Het is belangrijk dat de werkgeversverklaring door één persoon ingevuld wordt en dat alle informatie klopt. Controleer bijvoorbeeld het KVK-nummer van het bedrijf nog even en kijk of de begin- en einddatum van je contract klopt. Een foutieve of onvolledig ingevulde werkgeversverklaring zorgt ervoor dat het langer duurt voor je hypotheek in orde gemaakt kan worden.

‘Mijn werkgever wil geen intentieverklaring afgeven’

Je werkgever is niet verplicht om mee te werken aan de werkgevers- en intentieverklaring. Uiteraard kun je duidelijk maken dat een intentieverklaring niet betekent dat het jouw werkgever verplicht om in de toekomst een vast contract te geven. Krijg je er ook dan geen, dan is daar weinig aan te veranderen behalve duidelijk doorvragen naar de reden. 

Gelukkig betekent het niet ontbreken van een werkgeversverklaring niet meteen dat je droomhuis onbereikbaar blijft. Bespreek met je hypotheekadviseur of je als flexwerker aangemerkt kunt worden. Er wordt dan gekeken naar het inkomen van de laatste drie jaar. Wellicht is het op die manier mogelijk om de hypotheek alsnog rond te krijgen. Kortom: je hoeft dat droomhuis niet direct uit je hoofd te zetten.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie