Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Meer banken open voor uitzendkrachten

Sterke uitzendkrachten krijgen steeds meer hypotheekmogelijkheden. De proef van Randstad om flexwerkers aan een hypotheek te helpen, wordt uitgebreid. Naast Obvion sluiten nu ook ABN Amro, ING, Rabobank, SNS en een viertal kleinere geldverstrekkers zich aan. Randstad hoopt dat ook andere uitzendbureaus hun initiatief omarmen.

De banken werken mee als een uitzendkracht een zogeheten perspectiefverklaring kan tonen. Die worden momenteel alleen nog afgegeven door de uitzendbureaus van de Randstad-groep; Randstad, Tempo-Team en Yacht. Volgens Randstad-woordvoerder Suzan Bloemscheer worden inmiddels gesprekken gevoerd om ook andere uitzendbureaus te laten aansluiten bij het initiatief.

Wat is het verschil tussen een perspectiefverklaring en de Arbeidsmarktscan?

Er bestaan meer projecten om flexwerkers aan een hypotheek te helpen. De Arbeidsmarktscan bijvoorbeeld. Met deze test wordt opleidingsniveau gekoppeld aan de ontwikkelingen in de branche en het aantal vacatures in de regio. Als je hoog scoort, kun je dat resultaat gebruiken om een geldverstrekker te overtuigen dat je de maandlasten kunt blijven betalen.

Volgens Bloemscheer is de Arbeidsmarktscan echter te beperkt om een volledig beeld te krijgen van een uitzendkracht. "De Arbeidsmarktscan toont iemands arbeidsmarktperspectief gebaseerd op uitgebreid dataonderzoek, maar onderzoekt niet de relatie tussen werknemer en werkgever." De perspectiefverklaring van Randstad wordt ook afgegeven op basis van gesprekken tussen uitzendkracht en intercedent. "Dat is een intensief proces", aldus Bloemscheer.

De Arbeidsmarktscan wordt overigens ook uitgevoerd door Randstad, maar is daar slechts onderdeel van de perspectiefverklaring.

Alleen voor de 'happy few'?

Het experiment om uitzendkrachten gemakkelijker aan een hypotheek te helpen, loopt al sinds oktober 2014. Toen werden 10.000 veelbelovende uitzendkrachten aangeschreven om hun interesse te peilen. Daaruit volgden ongeveer 400 aanvragen, waarvan in februari 90 mensen een perspectiefverklaring hadden. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot 206 afgegeven perspectiefverklaringen.

Stap in de goede richting

In verhouding tot het totale aantal uitzendkrachten in Nederland is dat aantal te verwaarlozen. Je zou kunnen concluderen dat alleen flexwerkers die eigenlijk geen uitzendbureau nodig hebben voor een hypotheek in aanmerking komen. De uitspraak dat dit initiatief het probleem van de steeds flexibelere arbeidsmarkt oplost, is dus enigszins overdreven. Maar een stap in de goede richting is het  wel.

Ben je uitzendkracht maar werk je niet voor Randstad of krijg je geen perspectiefverklaring? Dan betekent dat zeker niet dat je kansloos bent voor een hypotheek. Het belangrijkste is dat je je eigen financiële situatie goed kunt onderbouwen. Met een overzicht van een relatief stabiel inkomen in de afgelopen drie jaar, kom je al een heel eind.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

A.C. Koijen & Partners maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie